Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 2 – Proiectul

Sursa: Adela Parvu

Majoritatea oamenilor sunt stresați când își amenajează casa pentru că se gândesc exclusiv la costuri. În primul rând ar trebui să te bucuri când ai ajuns în acest stadiu pentru că ai realizat ceva important în viața ta: ai propria casă! Și asta nu e deloc puțin lucru. Acum vine partea când trebuie să-ți amenajezi locuința și ai nevoie de ajutor. Cine ți-l poate oferi? Evident un designer de interior.
Designerul de interior este un specialist ce te poate ajuta să-ți organizezi locuința, să o mobilezi și să o decorezi, scutindu-te de cheltuieli aiurea și de timp irosit. După ce ți-ai stabilit un buget pentru amenajare și ai un panou de idei apelezi la un designer așa cum ți-am scris AICI. Ce se întâmplă mai departe? Păi hai să o iau pas cu pas. Am să folosesc pentru ilustrarea articolului câteva exemple de schițe, planuri și randări create de diverși designeri ca să vezi că fiecare are propria manieră de lucru.
adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (1)
Randare pentru un living de bloc

Fiecare designer de interior are propriul stil de lucru, dar procedează similar în privința etapelor. În general, pentru o primă discuție, fie față-n față, fie telefonică, majoritatea designerilor vor dori să aibă și planurile locuinței în față. Pentru că trăim în era comunicării online, poți să pregătești, pentru o primă discuție cu designerul, planul casei și câteva imagini și să le trimiți pe mail. De ce e bine acest lucru? Pentru că mintea unui designer de interior este setată să caute soluții, iar din prima poate sesiza unele aspecte la care nu te-ai fi gândit (extinderea vreunei camere către balcon sau holul casei, desființarea unora dintre ușile interioare sau înlocuirea lor cu unele culisante etc.). Când designerul vede planurile, dar și imaginile le poate lega de informațiile aflate din discuția cu tine privind stilul tău de viață, obiceiurile familiei tale, nevoile tale etc. Și da, e important să-i spui designerului în ce buget ți-ai dori să te încadrezi cu amenajarea.
adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (15)
Schiță desenată pentru o propunere de bucătărie

Da, la prima întâlnire designerul stă de vorbă cu tine și află ce-ți dorești și cum visezi viitoarea ta casă. Rar va exista vreun specialist care să se abțină să nu-ți dea idei, să nu facă o prima sugestie. Această primă întâlnire este practic o consultație care trebuie plătită. E ca și cum te-ai duce la un avocat care să te lămurească asupra unui contract sau la un medic pentru o primă investigație ori la un psiholog. Te-ai prins cum vine treaba, nu? Prețul unei astfel de consultații variază, în funcție de designer, dar și de situație (dacă mergi tu la biroul lui sau vine la tine) și este de regulă cuprinsă între 100 și 200 de euro pe oră. Ce plătești de acești bani? În primul rând experiența și timpul designerului, apoi alte cheltuieli care-l ajută să-și facă meseria (transport, electronice etc.)
adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (8)
Panou de prezentare pentru un dormitor realizat de către designer în care a inserat si obiecte personale ale clientilorr, cum ar fi fotografii de familie, sau chiar obiecte pe care clienții le aveau deja și ar dori să le păstreze în noua amenajare

După prima etapă, consultația, un designer de interior agreat de tine ar urma să te ajute cu următoarele servicii: 1.PROIECTARE (pe baza măsurătorilor pe care le face singur la fața locului sau trimite pe cineva din echipa sa), 2.RECOMANDĂRI ȘI SELECȚIE PRODUSE din magazine (cu sau fără tine ca și client alături la cumpăraturi) 3. URMĂRIRE ȘANTIER și implementarea proiectului. Deci, sunt trei etape mari și late, toate solicitante, dar care te vor scuti pe tine de timp, cheltuieli nejustificate sau neinspirate.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (3)

Ca să fie clar pentru toată lumea ce are de făcut, cel mai bine este bine să închei un contract care va fi unul de prestări servicii. În acest contract sunt trecute drepturile și obligațiile părților, dar foarte important de trecut etapele pe care ți le dorești a fi prestate de către designer, fie doar una, fie două, fie toate trei. Poate că vrei doar un proiect și mergi apoi singur în magazine să alegi, să comanzi sau să cumperi ceea ce e conform proiectului. Poate că vrei primele două etape, dar a treia ți-o asumi singur.

Atenție! Un designer de interior nu face și execuția, nu vine cu o echipă de meșteri. El poate lucra cu o firmă de construcții sau cu o echipă de meșteri și îi poate recomanda, dar asta intră la un alt capitol și un alt contract și anume cel de execuție (pentru că aici ai nevoie și de garanția lucrărilor pentru fiecare specializare în parte – electrice, sanitare, termice, zidării, finisaje). În plus, de multe ori clienții aleg deja meșterii sau au firmele de amenajări care le asigură partea asta. Există, deci, mai multe variante, dar cu un designer de interior contractul este de regulă pentru cele tipurile de servicii enumerate mai sus. Am să-ți explic mai jos în ce constă cel mai important serviciu: proiectarea.

Plan cu propuneri de compartimentare, poziționare mobilier și sugestii de culori

Proiectul este foarte important pentru că e baza la care se vor raporta toți cei implicați în amenajare, de la tine, care îți poți da seama cum va fi organizată locuința, și până la meșteri care au în față planurile și vor ști cum să procedeze. De asemenea, este o etapă care durează. Nu te aștepta ca un proiect să fie gata peste noapte doar pentru că se folosesc programe pe calcutor. Programele sunt menite să ajute designerii să calculeze mai ușor spațiile, să corecteze anumite inadvertențe, dar ei trebuie să introducă datele și să-și stoarcă creierii pentru a ține cont de fiecare amănunt. Uite, spre exemplu, dacă uită să treacă o singură priză, cum ar fi cea pentru aparatul de aer condiționat e greu de corectat pe șantier așa ceva. Sau dacă prevăd o ușă care se deschide spre dreapta în loc de stânga înseamnă că va trebui înlocuită o ușă cu tot cu toc. Deci, trebuie timp pentru ca acest proiect să fie făcut ca la carte, în acord cu bugetul tău. Un proiect bine făcut poate dura 2-3 săptămâni pentru o locuință de bloc și mult mai mult pentru case mai extinse.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (7)
Propunere de mobilare a unei bucătării cu indicații privind sursa de cumpărare a obiector

Ce conține proiectul? Va conține planuri în care sunt punctate compartimentarea spațiilor, modul de deschidere al ușilor, al ferestrelor, poziția prizelor, întrerupătoarelor, surselor electrice pentru corpuri suspendate (și poziția electrocasnicele și alte corpuri de iluminat), poziția gurii țevilor pentru obiectele sanitare, pentru chiuveta de la bucătărie, poziția centralei termice, a caloriferelor, a boilerului dacă e cazul. Apoi va conține așezarea în plan a mobilierului cu dimensiunile corecte și prezența unor elemente ambientale fixe dacă e cazul – paravane, dulapuri înzidite, nișe etc.

De regulă, pentru mobila la comandă se fac proiecte separate cu cote și cu vederi bidimensionale, adică mobilă văzută din față. Dacă proiectul prevede recompartimentări și locuința este una de bloc, pe baza proiectului trebuie obținute autorizațiile de la primărie, care pot dura circa 30 de zile până sunt obținute. De aceea e indicat să începi proiectul iarna, când e timp de așa ceva și când primăriile nu sunt foarte solicitate, așa cum se întâmplă din primăvară până în toamnă când e sezon de construcții. Proiectul se face având în vedere bugetul tău și va ține cont și de elemente din panoul de idei pe care i l-ai oferit designerului (din panoul tău poate să adapteze sugestii de culori, forme ale mobilierului etc).

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (12)

De regulă, un designer de interior pornește de la partea practică (compartimentări, poziționare dotări, electrocasnice, mobilă etc.), după care trece la partea de culori. Adică mai întâi are grijă de funcționalitate și face un proiect în alb negru dacă vrei, după care vine și creează combinațiile de culori. Proiectul de amenajare interioară nu e obligatoriu să conțină planșe 3D sau randări. La noi în țară, în lipsa unei proceduri clare de lucru, mulți designeri de interior, în special cei tineri, s-au gândit că le va fi mai ușor să-și ofere serviciile dacă fac randări, acele imagini 3D în care poți să vezi cum va arăta amenajarea. Dar aceste imagini durează foarte mult până sunt realizate și presupun un consum enorm de energie și timp pentru ele, iar clienții din păcate nu le apreciază.

Mulți oameni cred că aceste randări sunt făcute de către calculator, așa automat, și nu de către un om care creează cu ajutorul calculatorului. Personal, cred aceste randări de cele mai multe ori aduc un soi de dezamăgire pentru proprietari și pentru designeri. De ce? Pentru că sunt perfecte, iar o amenajare reală n-are cum să iasă ca într-o imagine randată. Lumina pică altfel, materialele au altă textură, culorile n-au cum să fie exacte și mulți proprietari ajung la final să spună că amenajarea lor nu e ca în propunere, iar designerii sunt dezamăgiți pentru că știu cât au muncit și știu care va fi și rezultatul, dar constată că munca lor nu e apreciată și înțeleasă. Pe scurt, o randare nici n-are cum să fie exact, exact la fel, ci e doar o sugestie menită să te ajute pentru vizualizare în viitorul spațiu al locuinței tale.
adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (14)Randare pentru un living deschis către bucătărie

Mie îmi plac mai mult propunerile cu schițe sau cu panouri de idei în completarea proiectului, planului casei. De ce? Pentru că acolo e un colaj mai uman, mai aproape de senzații și se vede mai clar conceptul – tema amenajării, stilul, culorile de bază, chiar și mostre de materiale. În plus, schițele de mână sau panourile de idei pot fi mai ușor înțelese și mai ușor de folosit atunci când se caută materialele și produsele în magazine. Ai ceva palpabil cu ce să compari ceea ce vrei să cumperi.

Oricum ar fi maniera de prezentare, designerul de interior vine cu proiectul (planurile) și cu schițele sau randările sale să ți le prezinte. În acest proiect a ținut cont de bugetul tău și vei găsi inclusiv indicații de culori și texturi, dar nu vor fi toate finale, adică exacte. Cum adică? Adică dacă ai bani puțini nu-ți va propune marmură pe pardoseală, ci un parchet laminat de o anumită culoare, dar acest parchet urmează a fi ales în funcție de banii tăi (același tip de parchet poate fi mai ieftin sau mai scump în funcție de magazin). De asemenea, nu-ți va propune perdele și draperii dacă ai buget mic, ci rolete, dar și acestea vor fi alese din magazine unde au cel mai bun preț. La fel, dacă ai buget mic nu va prevede desființarea de pereți (care costă), ci doar debarasarea de anumite uși. Există diferențe și pentru mobila pe comandă. Același model poate fi realizat din PAL sau PAL cu MDF sau din panouri speciale. De asemenea, mobila din aceleași materiale, să zicem PAL, poate avea un preț la o firmă de execuție pe comandă și alt preț la altă firmă. Pe scurt: unele obiecte sau finisaje vei ști exact cât costă din proiectul designerului, altele urmează a fi alese, dar stilul, propunerile țin cont de bugetul tău general.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (10)

Cu proiectul în fața ta, designerul de interior îți va explica cum a gândit amenajarea pentru tine și cum a ținut cont de nevoile, visurile, dar și de bugetul tău. Este faza în care se pot face modificări, ajustări în cazul în care sunt necesare. După ce și acestea sunt finalizate trebuie să fii pregătit să răsplătești efortul designerului pentru că practic ai totu proiectul. Cei mai mulți designeri percep o sumă în avans care poate reprezenta 50 sau chiar 70 % din munca lor. Costul proiectului de amenajare interioară este o combinație între timpul alocat proiectului și altor servicii (selecție produse din mgazine) cu un cost raportat la suprafața de amenajat. Mulți designeri percept tarife raportate la metru pătrat, iar aceste tarife sunt cuprinse între 25-50 euro pe metru pătrat. Dacă proiectul conține randări, tarifele raportate la suprafață pot ajunge și la 50-100 de euro pe metru pătrat. Există și designeri care percep sume mai mici de 25 euro, dar ei nu au cum să țină cont de bugetul tău (pentru asta le trebuie timp de documentare), ci îți vor oferi doar un plan minimal în care ai soluția despre cum să compartimentezi locuința, cum să așezi mobila și ce culori ai putea folosi pentru obiecte și finisaje, dar nu vei avea spre exemplu un plan de mobilier. De ce? Pentru că e multă muncă pentru așa ceva, iar în lipsa ei și prețul pe metru pătrat de proiectare este mai mic. Există designeri care calculează prețul serviciilor lor exclusiv pe oră și nu pe metru pătrat, iar prețurile pot fi între 80 și 250 de euro pe oră, în funcție de complexitatea proiectului, dar și de experiența specialistului ori de numărul de oameni implicați în proiect (pentru unele proiecte lucrează mai mulți arhitecți sau designeri). Spre exemplu, la o garsonieră, chiar dacă sunt puțin metri pătrați, timpul alocat proiectului poate fi același, dacă nu chiar mai mare, decât pentru un apartament mai generos. Și asta pentru că sunt multe detalii de care trebuie ținut cont astfel încât spațiul să fie exploatat la maximum.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul
Proiect complet de mobilare pentru un living cu indicații privind cotele, așezarea în plan, prețul produselor și sursa lor

Deci, proiectul este cel mai important serviciu oferit de către designer. El include: compartimentarea spațiilor (cu cote, uși, tâmplării), poziția și așezarea dotărilor (electrice, sanitare, termice), poziția și așezarea mobilierului și obiectelor, proiect de mobilier pentru mobila pe comandă, indicații privind finisajele (texturi, culori, forme) și combinațiile de culori.

Cu ce te ajută un proiect de amenajare interioară? Păi, acum pe bune, te-ai fi gândit la toate aceste detalii pe care le conține un proiect? În plus, ai fi avut timp să le concepi, să înveți practic o nouă meserie? Te ajută pentru că știi cum să organizezi totul, știi care sunt etapele unei amenajări (instalații, finisaje, mobilare, decorare), știi unde îți permiți să cheltuiești mai mult și unde vei avea loc să economisești ca să te încadrezi în buget. Dar foarte important vei știi ce să cauți și ce cantități și ce tip de materiale să cumperi. Nu vei cumpăra mai mult, cum se întâmplă de regulă. Vei avea timp să aștepți comenzile speciale, dar știi exact ce să comanzi. Dincolo de funcționalitate și economie de bani, un designer te ajută să economisești TIMP. Da, tu nu ai timpul să faci treaba asta pentru că tu trebuie să mergi la serviciu sau să-ți vezi de afaceri. Dacă le sacrifici pe acestea nu mai ai când să-ți asiguri veniturile. Simplu!

Pentru etapele de recomandări și selecție produse din magazine (cu sau fără tine ca și client alături la cumpăraturi) un designer de interior știe pe ce merită să cheltuiești și unde poți să economisești astfel încât să te încadrezi în buget. Dar despre asta și despre etapa urmării șantierului pentru implementarea proiectului am să-ți scriu într-un articol următor. Sper că ți-au prins bine informațiile acestea!

VEZI AICI:

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 1 – Bugetul

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 3 – Execuția
adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (5)Soluție pentru o bucătărie mică în formă Uadelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (2)
Schiță desenată pentru un livingadelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (6)Schiță desenată și cu sugestie de stil mobilier și culori pentru o zonă de zi.adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (13)
Schiță desenată pentru o amenajare de living cu indicații privind poziția, forma și culorile finisajelor, mobilei și a decorațiunilor.adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (11)
Panou de idei pentru o amenajare dormtior tineresc. Conține ideile de la proprietari (sus), apoi din partea designerului culorile de bază, tema amenajării (circul) și propunerea de mobilare cu obiecte care se găsesc în magazine.adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (9)
Propunere făcută de către un designer pentru mobilare și decorare cameră bebeluș cu obiecte care se găsesc în magazine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s